Predavanje “Portret rimskega cesarja Lucija Vera z gradu Borl/Ankenstein”

V četrtek, 12. aprila 2018 ob 11. uri,  vabljeni na predavanje “Portret rimskega cesarja Lucija Vera z gradu Borl/Ankenstein” .  V dvorani SAZU, Novi trg 3 v Ljubljani, bo predaval izr. prof. dr. Bojan Djurić.

Nedaleč od rimske kolonije Poetovio (Ptuj, Slovenija) je bila leta 1951, pod gradom Borl/Ankenstein, odkrita kopija monumentalnega portreta rimskega cesarja Lucija Vera v različici Acqua Traversa (original hranjen v Louvru), izdelana v apnencu, ki ga na ozemlju Slovenije ni.

Natančna analiza tega portreta, od vsega začetka razumljenega in interpretiranega kot antičnega, je pokazala, da gre pravzaprav za ne povsem dokončano obrazno masko, izdelano na način obraznih odlitkov v mavcu, uporabljanih v 18. in 19. stoletju na umetniških akademijah v Rimu in drugje po Evropi. Na nekaterih delih obraza na portretu so opazni sledovi kopiranja v obliki drobnih izvrtanih luknjic, točkaste tehnike kopiranja, kakršna je bila v rabi v Rimu po sredini 18. stoletja in še posebej po iznajdbi punktirke. Portret je visoko kakovostna fizionomična študija v 18. stoletju najbolj slavnega rimskega portreta, primerljiva z marmornimi kopijami Lucija Vera, nastalimi za angleške naročnike v delavnici Carla Albacinija v Rimu. Najverjetneje je bila del umetniške zbirke na gradu Borl/Ankenstein in je prišla v dravski prod, v katerem je bila odkrita, ob neki nam neznani nesreči.

Analiza je pokazala še drugo, za proučevalce rimskih imperialnih portretov izredno pomembno dejstvo, da je namreč portret Lucija Vera glavnega, 4. tipa, v različici Acqua Traversa, samo eden, nastal posthumno za potrebe njegove soproge Lucille med letoma 180 in 183.

Grad Borl / Ankenstein – portret Lucija Vera, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož. Foto: B. Farič
Vabljeni!

Vir: SAZU

Morda vam bo všeč tudi...