Evropski dnevi arheološke dediščine 2019

EVROPSKI DNEVI ARHEOLOŠKE DEDIŠČINE 2019

 

Topli poletni dnevi in večeri so kot nalašč za raziskovanje nepoznanih krajev in razširjanje obzorja, za potešitev vedoželjnosti in nova spoznanja, za pridobivanje novih, lastnih izkušenj in veselje ob poslušanju zgodb iz preteklosti. V letošnjih junijskih dneh bo pravi čas za dolgo načrtovana potepanja in za navdušenje ob srečanjih, tako nepričakovanih kot tistih, dogovorjenih…

Kmalu imamo takšno srečanje tudi v Sloveniji, gremo namreč na ARHEOLOŠKI ZMENEK s svojo zgodovino! 

Prideš?

 

Arheološki dnevi bodo povsod po Evropi potekali 14., 15. in 16. junija 2019.

Ne glede na to ali ste navdušeni nad zgodovino in arheologijo po svetu ali doma, ali pa le radovedni… Spoznajte raznolike arheološke raziskave z obiskom arheoloških izkopavanj in razburljivo arheološko dediščino tako v muzejskih sobah, raziskovalnih depojih, pod stavbami v mestu in zunaj, med drevesi in travniki!

Arheološke dneve po Evropi skupaj s partnerji usklajuje francoski Nacionalni inštitut za preventivne arheološke raziskave (Inrap).

V letošnjem letu se lahko z arheologijo in arheološko dediščino srečate in podrobneje spoznate v številnih mestih po Sloveniji. Svoje srečanje z arheologijo lahko izberete z obiskom različnih dogodkov po Evropi in v Sloveniji, program pa si lahko ogledate na uradni spletni strani  Journées nationales de l’archéologie 2019  oz.  Archaeology Days 2019 .

Seznam dogodkov, ki so jih za vas pripravili v vaši okolici pa lahko pogledate tudi tukaj:

 

 

petek, 14. junij 2019

 •  Ilirska Bistica, Knjižnica Makse Samsa, 7:00 – 18:00

arheološka razstava

ogled arheološke razstave

Brezplačno

Odbor za varstvo kulturne dediščine UNESCO biosfernega območja Kras in porečja Reke v sodelovanju s Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica vas s finančno podporo JZ Parka Škocjanske jame vabijo na priložnostno razstavo. Ta razstava je primer dobre prakse sodelovanja med ljubiteljskim raziskovalcem in stroko. Prikazuje nekaj arheoloških najdb s prazgodovinskih naselbin iz okolice Ilirske Bistrice, ki bodo po končani razstavi prešle v Pokrajinski muzej Koper. Avtorica je Sabina Stambulić Pugelj.

Razstava je na ogled od 13. junija – 27. junija 2019.

 •  Ormož, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, ob 10:00

razstave v razstavni dvorani Grajska pristava

Javno vodstvo po arheoloških prazgodovinskih razstavah.

Brezplačno

Želite izvedeti več o aktualnih arheoloških razstavah in vrhuncih iz naših zbirk? Vodeni ogledi kustosov in avtorjev razstav »Od igrače do žare« in »Gospodarji prehodov« nudijo edinstven vpogled v prazgodovinsko arheologijo Ptuja in Ormoža.

 • Ptuj – Vičava, Center za preventivno arheologijo ZVKDS, ob 10:00 in ob 13:00

depojski prostori in gradivo

Javna predstavitev za širšo javnost.

Brezplačno

Vabljeni na Dan odprtih vrat Oddelka za poizkopavalno obdelavo CPA ZVKDS na Ptuju. Ogledati si bo mogoče depojske prostore Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in v njih hranjeno arheološko gradivo.

 • Dekani, Center za preventivno arheologijo ZVKDS,  10:00 – 13:00

arheološka izkopavanja

Javna predstavitev za širšo javnost.

Brezplačno

Vabljeni na predstavitev arheološkega terenskega dela in ogled arheoloških izkopavanj v Dekanih, ki potekajo v sklopu priprav za drugi tir.

Priporočena je primerna obutev.

 • Zaplana – stolp 52, Center za preventivno arheologijo ZVKDS,  10:00 – 13:00

arheološka izkopavanja

Javna predstavitev za širšo javnost.

Brezplačno

Vabljeni na predstavitev arheološkega terenskega dela in ogled arheoloških izkopavanj na lokaciji stolpa 52 na Zaplani, dela rimske obrambne linije Claustra Alpium Iuliarum. Izkopavanja potekajo v okviru mednarodnega Interreg projekta Claustra+.

Dostop: od Gostišča Mesec na Zaplani se po pešpoti sprehodite po Poti ob rimskem zidu.

Priporočena je primerna obutev.

 •  Ptuj – tržnica Ptuj, ob 18:00

arheološka izkopavanja

Javno predavanje za širšo javnost.

Brezplačno

Skupina STIK vas vabi na ogled arheoloških izkopavanj, ki potekajo na območju tržnice na Ptuju.

Dobimo se pri gostilni Malina, nato pa se v družbi arheologa odpravimo na arheološko najdišče.

Zaradi varnosti je število obiskovalcev omejeno na 15. Prijave se zbirajo do 13. junija na info.sstik@gmail.com ali na 031 715 663.

Priporočena je primerna obutev (gibanje po gradbišču).

V primeru dežja vodstvo odpade, o čemer vas seveda pravočasno obvestimo.

 • Brezovska Gora – Ajdovska jama, ob 19:00

predavanje na prostem

Javno predavanje za širšo javnost.

Brezplačno

Mestni muzej Krško, Posavski muzej Brežice in Zavod Svibna vas vabimo na organizirano strokovno predavanje kustosinje arheologinje Jane Puhar Ajdovske zgodbe v Ajdovski jami: Snovna in nesnovna zapuščina Ajdov v Posavju.

Predavanje bo na terenu oz. v naravi, pred Ajdovsko jamo. Zbirno mesto je na naslovu Brezovska gora 19, 8273 Brezovska Gora, v primeru slabega vremena pa v Mestnem muzeju Krško (Valvasorjevo nabrežje 4, 8270 Krško).

Priporočena je primerna obutev.

 

 • Most na Soči – na Placu, Tolminski muzej, ob 22:00

predavanja in vodstvo na prostem

Javno vodstvo za širšo javnost.

Brezplačno

 

Tolminski muzej vas vabi na voden večerni sprehod po kulturno zgodovinski poti Čez Most po modrost na Mostu na Soči. Pot zaobjema znamenitosti v kraju, poudarek je na predstavitvi bogate arheološke dediščine. Vodstvo bo trajalo približno 2 uri in med drugim vključuje ogled arheološke zbirke v pritličju osnovne šole, kjer so »in situ« ohranjene ostaline železnodobne hiše.

Sprehod po kulturnozgodovinski poti bo brezplačen in izveden v vsakem vremenu, vodil bo arheolog Miha Mlinar.

Dobimo se v petek, 14. 6. 2019, ob 22.00 na Placu (pri bencinski črpalki) na Mostu na Soči.

Priporočena je primerna obutev.

sobota, 15. junij 2019

 • Ilirska Bistica – Knjižnica Makse Samsa, 7:00 – 12:00

arheološka razstava

ogled arheološke razstave

Brezplačno

Odbor za varstvo kulturne dediščine UNESCO biosfernega območja Kras in porečja Reke v sodelovanju s Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica vas s finančno podporo JZ Parka Škocjanske jame vabijo na priložnostno razstavo.

Priložnostna razstava je primer dobre prakse sodelovanja med ljubiteljskim raziskovalcem in stroko. Prikazuje nekaj arheoloških najdb s prazgodovinskih naselbin iz okolice Ilirske Bistrice, ki bodo po končani razstavi prešle v Pokrajinski muzej Koper.

Avtorica: Sabina Stambulić Pugelj

Razstava je na ogled od 13. junija – 27. junija 2019.

 • Ljubljana – Arheološki park Emonska hiša in Zgodnjekrščansko središče, MGML, 10:00 – 20:00

arheološko najdišče – arheološka pot

Javno vodstvo za širšo javnost po arheoloških najdiščih.

Brezplačno  

delni dostop za gibalno ovirane

EMONA. Po rimski Ljubljani, krožna arheološka pot po središču Ljubljane. Podajte se na pot po 2000 let stari dediščini Emone. Odkrijte starodavne mestne skrivnosti na krožni poti po rimski Ljubljani. Obiščite Emono v treh arheoloških parkih: Emonska hiša, Zgodnjekrščansko središče in Rimski zid ter na drugih prepoznavnih točkah antičnih spomenikov v Ljubljani, ki so povezavni v dvokilometersko krožno pot.

Na krožno arheološko pot se lahko vključite v Arheološkem parku Emonska hiša (Mirje 4) ali Arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče (Erjavčeva 18) od 10:00 do 20:00.

 • Debela griža pri Volčjem Gradu, ob 10:00

prazgodovinsko arheološko najdišče

Javno vodstvo za širšo javnost po arheološkem najdišču.

Brezplačno

Zavod Krasen Kras in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije vabita na javno vodstvo za širšo javnost po prazgodovinskem arheološkem najdišču Debela griža pri Volčjem Gradu.

Očiščeni deli Debele griže z mogočnimi nasipi v suhozidni tehniki omogočajo lepe poglede; svoje pa dodajajo zanimiva kulturna krajina in naravne danosti. Obiskovalci se bodo lahko hkrati seznanili tudi s pestro dejavnostjo Zavoda Krasen Kras in njegovimi načrti za prihodnost.  Vodstvo pa bo z dodatno razlago obogatil dr. Josip Korošec, ki bo predstavil pomen prazgodovinskih utrjenih naselij na primeru Debele griže in v širšem prostoru.

Po gradišču nas bo vodila Sonja Ščuka.

Priporočena je primerna obutev.

 • Šmartno pri Slovenj Gradcu, ob 10:30

cerkev sv. Jurija

Javno vodstvo po cerkvi Sv. Jurija.

Brezplačno

Dogodek je namenjen posameznikom kot tudi družinam.

Vabimo vas, da se nam pridružite na javnem vodstvu po cerkvi Sv. Jurija. Z vami bo arheologinja Koroškega pokrajinskega muzeja Anja Mihelič Pogorelčnik.

Jeseni leta 1993 so arheologi iz ZVKDS, OE Maribor ob zamenjavi dotrajanega tlaka v podružnični cerkvi Sv. Jurija na Legnu naleteli na ruševinske ostanke starejših sakralnih objektov in grobove. Med omenjenimi arheološkimi raziskavami so odkrili dve starejši gradbeni fazi – predromansko in romansko iz 1. pol. 12. stoletja. Iz obdobja 1. polovice 9. do 1. polovice 10. stoletja so bili odkriti temelji zgodnje srednjeveške cerkve. Sočasni staroslovanski grobovi, odkriti ob južni in vzhodni strani te cerkve (26 grobov) glede na pridane grobne najdbe pripadajo ketlaški kulturni skupini oz. mlajši kulturi alpskih Slovanov.

Vrhunsko prezentacijo odkritih arheoloških ostalin s stekleno in ogrevano hodno površino ter klimatiziranim spodnjim prostorom je leta 1994 mojstrsko izvedel arhitekt M. Kovač.

 • Ajdovski gradec, ARHEOALPE, ob 16:00

arheološko najdišče

Javno vodstvo za družine in ustvarjalna delavnica za otroke.

15 € na osebo

Vabljeni na voden ogled Ajdovskega gradca z arheologinjo Mijo Ogrin.

Vzhodno od Bohinjske Bistrice je grič z imenom Ajdovski gradec,  kjer je bila pred 2500 leti ena prvih bohinjskih naselbin.  Ogled Ajdovskega gradca začnemo ob vznožju griča, kjer spoznamo kratko zgodovino Bohinja s poudarkom na železni dobi. Po južni stani se povzpnemo najprej do obzidja, nato pot nadaljujemo do vrh. Z vrha občudujemo lego, razgled in spoznavamo preteklost s pomočjo ilustracij in kopij predmetov. Sprehodimo se po stari naselbini, ustavimo ob razgledni točki na Bitenjsko cerkev in prazgodovinsko grobišče.

Zbirno mesto je na železniški postaji Bohinjska Bistrica ob 16.00 uri.

Prijave in dodatne informacije: arheo.alpe@gmail.com in 031 617577 (Mija Ogrin) ali spletna stran: www.arheoalpe-bohinj.si

Priporočena je primerna obutev.

 • Škofja Loka – Loški muzej Škofja Loka, ob 17:00

razstava in delavnice

Javno vodstvo za družine in ustvarjalna delavnica za otroke.

Brezplačno

Gora velikanov–Lubnik, razstava o škofjeloški gori. Na razstavi bo kustos arheolog Jože Štukl predstavil zgodovino človekove prisotnosti na gori Lubnik. Najstarejše arheološke najdbe sodijo že v čas bakrene dobe. V rimskem obdobju je na gori obstajalo jamsko svetišče, kar je prava redkost na našem prostoru. Ob koncu 6. in v 7. stol. so se v naše kraje začeli naseljevati slovenski predniki, ki so goro tudi poimenovali, kot je izpričano v darilni listini iz leta 973. Danes je gora priljubljena izletniška točka za pohodnike in kolesarje. Po vodstvu bodo otroci v družbi arheologinje Mirjam Jezeršek lahko izdelali ogrlico po vzoru ogrlice iz jame Kevderc na Lubniku. Med ustvarjanjem bodo prisluhnili tudi zgodbam. Razstava je pripravljena v okviru skupnega projekta Neverjetne gore gorenjskih muzejev.

 • Ljubljana – Arheološki park Zgodnjekrščansko središče, MGML,  10:00 – 20:00

arheološko najdišče – arheološka pot

Družinska arheološka delavnica.

Brezplačno  

delni dostop za gibalno ovirane

Arheopeskovnik s Honorato za družine. Rimljanka Honorata vas bo popeljala med ruševine starodavnega mesta Emona. Skupaj boste izdelali mini mozaike, v peskovnikih kot pravi arheologi opravili izkopavanja čisto pravih replik rimskih predmetov in poskusili kulinarične specialitete Emoncev.

Vabljeni v Zgodnjekrščansko središče na Erjavčevi 18 v Ljubljani!

 

 • Medobčinski muzej Kamnik, ob 18:00

muzejske razstave

Javno vodstvo po muzejskih razstavah

Brezplačno

 

Vabljeni na vodstvo po muzejskih razstavah s posebnim poudarkom na skupnem projektu vseh gorenjskih muzejev Neverjetne gore. V okviru vodenja bo posebej izpostavljena in predstavljena arheološka dediščina v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Zbirke, razstave in projekt gorenjskih muzejev bo predstavila arheologinja, Janja Železnikar.

 

 • Dobrovo – Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica,  18:00 – 22:00

razstava in delavnice

Ogled razstave in ustvarjalna delavnica za otroke.

Brezplačno

Na Gradu Dobrovo je na ogled razstava Ad sanctos. Arheološke raziskave v cerkvi sv. Lenarta.

Ob 18h bomo za otroke in družine premierno prebrali muzejsko pravljico, ki je del obrazstavnega pedagoškega programa za najmlajše. Skozi zgodbo bo predstavljeno življenje pred približno 500 leti in izvedeli bomo za skriti zaklad. Pravi zaklad si bomo nato na razstavi ogledali, poiskali pa še druge predmete, omenjene v pravljici, in se o njih pogovorili.

 • Novo mesto – Dolenjski muzej Novo mesto,  18:00 – 24:00

razstava in delavnice

Javno vodstvo za družine, predavanja in ustvarjalne delavnice za otroke ter odrasle.

Brezplačno

Dolenjski muzej Novo mesto vas vabi na brezplačen ogled več razstav:

Leon 120 let,

Na dobri poti: arheološke raziskave ob prenovi mestnega jedra Novega mesta v letih 2017 – 18

Josip Germ: spominska razstava

Novomeška kleparska delavnica Agnič

Vabljeni na številne dogodke:

18:00 – 24:00  program za otroke na Muzejskih vrtovih;  18:00 – 22:00  s sprehodi med muzejsko razstavo NA DOBRI POTI, Glavnim trgom ter stalnimi in občasnimi razstavami Dolenjskega muzeja, bomo spoznavali preteklost našega mesta.;  18:00   prazgodovinska in rimska cesta: razstava NA DOBRI POTI, stalna arheološka razstava in Glavni trg,   19:00  17.in 18. stoletje/cesta mačje glave: razstava NA DOBRI POTI, stalna etnološka razstava, Glavni trg in Pugljeva ulica,   20:00  19.stoletje/makadamska cesta, razstava NA DOBRI POTI, razstava LEON 120 let in stalna razstava novejše zgodovine, Glavni trg in Rozmanova ulica;    21:00   1953-2017/cesta po prenovi arhitekta Marjana Mušiča. razstava NA DOBRI POTI, razstava Josip Germ in Glavni trg,   22:00  predstavitev arheoloških raziskav ob prenovi mestnega jedra Novega mesta v letih 2017-18; predavanje dr. Rafko Urankar, vodja arheoloških izkopavani,   23:00  Vodstvo po razstavi NA DOBRI POTI

 • Ptuj – Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, grad Ptuj, ob 19:00

predstavitev 3D rekonstrukcije rimskega mesta

Javna predstavitev za širšo javnost

Brezplačno

 

3-dimenzionalna rekonstrukcija rimskega mesta Poetovio ponuja redek pogled na staro mestno četrt in njene zgradbe. Projekt, ki je v teku, izvajata Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Naravoslovnotehniška fakulteta.

Razpis: Sklad za javno štipendiranje, razvoj, invalidnost in vzdrževanje Republike Slovenije; Financiranje: EU, Evropski socialni sklad in Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport.

nedelja, 16. junij 2019

 • Belo pri Katarini – Domačija Pr’ Lenart in OzA FF UL, ob 18:00

predstavitev zaščitnih raziskav visokosrednjeveškega gradu

Javna predstavitev za širšo javnost

Brezplačno

Organizator: domačija Pr’ Lenart na Belem pri Katarini, Belo 1, 1215 Medvode

Predavatelj: dr. Andrej Gaspari

Tema: Predstavitev zaščitnih raziskav visokosrednjeveškega gradu na hribu Kašča v Žlebeh nad Medvodami

 

Kakšna je bila poselitev v Polhograjskem hribovju v srednjem veku? Nekaj odgovorov nam odkrivajo tudi arheološke raziskave srednjeveških gradov in utrdb na območju Medvod. Vabljeni na predstavitev zaščitnih raziskav visokosrednjeveškega gradu na hribu Kašča, ki so v okviru praktičnega pouka na Oddelku za arheologijo ljubljanske Filozofske fakultete potekale v letu 2018. Izsledki so potrdili izhodiščno domnevo, da gre za lokacijo Starega Jeterbenka.

O EVROPSKIH ARHEOLOŠKIH DNEVIH

Evropski arheološki dnevi so namenjeni spodbujanju in širjenju znanja o arheoloških raziskavah, zbirkah in dediščini, »od izkopavanj do muzeja«. Glavni namen tega večdnevnega dogodka je pritegniti novo občinstvo, ki še ne pozna arheologije ter se srečati z vsemi, ki se želijo o tem podrobneje poučiti ali se spoznati z arheologijo čisto od blizu.

Zato v Evropskih arheoloških dnevih, ki bodo potekali 14., 15. in 16. junija 2019, sodelujejo vsi, ki so udeleženi v svetu arheologije, od raziskovalcev do muzejev in depojev, arheologinj in arheologov v preventivni arheologiji, na arheoloških najdiščih in pri predstavljanju pridobljenih znanj javnosti.

Nacionalne dneve arheologije, dogodek, ki ga je spodbudila francoska vlada, organizira Francoski Nacionalni inštitut za preventivne arheološke raziskave (INRAP). To) je javna ustanova v okviru francoskega Ministrstva za kulturo, ki je z več kot 2.000 zaposlenimi posamezniki in z raziskovalci največja preventivna arheološka raziskovalna struktura v Franciji in ena prvih v Evropi.

Ta dogodek se je od prve izvedbe v Franciji leta 2010 že občutno razširil, njegova deveta ponovitev, 15., 16. in 17. junija 2018, je namreč privabila več kot 200.000 obiskovalcev v 660 sodelujočih mest. V Franciji je to vodilni nacionalni dogodek, ki je posvečen arheologiji v Evropi. (spletna stran: https://journees-archeologie.fr/).

14., 15. in 16. junija bodo praznovali deseto izdajo »Nacionalnih arheoloških dni v Franciji (JNA)«. V želji, da bi temu dogodku podelili vse, kar si zasluži, so se odločili razširiti Arheološke dneve v več evropskih držav.

Spletna stran journees-archeologie.fr je odprta za sodelovanje vseh evropskih držav, kjer so dostopni tudi vsi pripravljeni programi in dogodki.

Vabljeni na številne arheološko obarvane dogodke širom Slovenije in Evrope, ki se bodo odvili v čast naši preteklosti in njenim raziskovalcem ter predvsem arheološki dediščini in njenemu raziskovanju, predstavljanju in ohranjanju…

Vsi dogodki v vseh državah so na ogled tudi na spletni strani https://journees-archeologie.fr/c-2019/lg-en/slovenia/Home.

Lepo vabljeni!